Champagne typer

Forskellige champagner

Blanc de blancs:

Her er der tale om en Champagne, der er lavet på ren Chardonnay drue. Går rigtig godt til aperitif på grund af sin lette og tørre stil. Hos Nordisk Champagne Syndikat har vi dog også fyldigere Blanc de blancs, som uden problemer kan bruges til de mere krævende retter.

Blanc de blancs betyder oversat hvid fra hvid.
Hvis du står med en Blanc de blancs Champagne vil det tydeligt fremgå af etiketten, da champagneproducenter er meget stolte af at kunne præsenterere en Blanc de blancs, idet der er tale om champagner af høj kvalitet. En af vores mest sælgende blanc de blancs er fra Champagne André Heucq. Du finder den her: Blanc de Blancs Champagne André Heucq

Blanc de noirs:

Her har du Blanc de Blanc’s modstykke. Her er nemlig tale om Champagne produceret på blå druer alene. Der kan altså kun bruges druer af typerne Pinot Noir og/eller Pinot Meunier i fremstillingen. Vinen er aldrig mørk, men den er mere gul eller guldfarvet i stilen. Eller ofte et rødt skær. Vinene er mere kraftfulde og går til både ost og almindelige middage.
Hvis du står med en Blanc de Noir Champagne vil det tydeligt fremgå af etiketten.

I vores sortiment finder du mange forskellige Blanc de Noirs, fx har Champagne C.H Piconnet lavet denne meget lækre Blanc de Noirs som er lavet på 100% Pinot Noir.

Rosé:

Måske den mest romantiske af alle Champagner. Rosé Champagne kan produceres på 2 måder. Den ene metode (den traditionelle) laves ved, at man tilsætter lidt almindelig Pinot Noir vin til basevinen eller cuvéen inden 2. gæring. Dette kaldes blendet metoden. Et eksempel på en blendet rosé (20% rødvin) – er denne super lækre rosé champagne fra Rémi Leroy.
Den anden metode (gæringsmetoden eller skindkontaktmetoden) laves ved, at man presser drueskindet, så drueskindet har kontakt med druemosten i kort tid inden selve gæringen. Dermed fremkommer farven. Ofte er det mere gastronomiske vine og her venter meget store smagsoplevelser! Som denne rosé saignée fra Rémi Leroy.

Vi har mange forskellige rosé champagner i sortimentet – lavet på begge metoder. Vores rosé champagner finder du her.

Non Vintage Champagne:

Non Vintage Champagne ligger tæt på 90% af den samlede produktion af Champagne. Non Vintage Champagne er oftest billigere end Vintage Champagne, fordi Champagnen blandes af flere forskellige årgange istedet for ét høstår. Hvis der ikke er angivet et årstal på Champagneflasken, kaldes Champagnen for Non Vintage Champagne. Alle Champagne producenter skal hvert år sætte minimum 20% af deres producerede Champagne til side, som kan bruges i senere Non Vintage Champagner.
Det er ofte sådan, at Non Vintage Champagne blends bliver blandet af druer fra op til 80 forskellige marker. Da denne Champagnetype (stort set) var den eneste i mere end 100 år, kaldes den ofte for klassisk Champagne.
Champagne skal lagre minimum 1 år, inden den frigives til markedet, men det er næsten standard, at producenter forlænger denne periode til 2-4 år for at tilføje Champagnen mere kompleksitet og raffinement.

Vintage Champagne:

Her har vi tale om en Champagne, hvor alle druerne i produktionen skal være fra samme høstår. Det er ikke ligesom med mange andre vindistrikter således, at en organisation eller andet bestemmer, hvilke år der er Vintage år. Det afgør producenten selv. På fransk hedder Champagnen Millésimé Champagne, da vintage ikke er et fransk ord.
Denne type af Champagne skal lagre minimum 3 år inden frigivelse til markedet. Det er dog oftest sådan, at producenten vælger at lagre 6-7 år inden frigivelse.

Prestige Cuvée:

Her kan vi sædvanligvis tale om toppen af poppen indenfor Champagne. Prestige Cuvée er oftest husets bedste Champange, som er anset for at være det fornemste, som huset kan præstere.

Prestige Cuvée vinene bliver oftest blandet af druer alene fra Grand Cru marker, men det hænder, at også druer fra Premier Cru smutter med i blandingen.

Enkeltmarkschampagne

Før i tiden var det sjældent med enkeltmarkschampagne, det var sjældent udbredt blandt de store huse. Men i dag er verden (heldigvis) anderledes og de mange seriøse små growers laver nogle top-top enkeltmarkschampagner som oftest er super gode køb når der tænkes pris/kvalitet. Det er uden tvivl meget spændende top vine! I forhold til de store kendte huse koster de måske 1/3 del af prisen. I vores sortiment har vi efterhånden fået en del enkeltmarkschampagner. Fx. har vi denne meget vinøse blanc de blancs fra Rémi Leroy.

Den nysgerrige læser kan finde meget mere information på den officielle hjemmeside om Champagne.